Çinko Faydaları Çinko, vücudumuzdaki birçok enzimin ve insülin hormonunun yapısında bulunan oldukça önemli bir mineraldir. Çinko minerali, vücudumuzda 100'den fazla enzimin normal çalışma aktivitesi için gereklidir. Çinko, genellikle kemiklerde ve kaslarda bulunur. Çinkonun bağırsaklarda emilebilmesi için pankreasın salgıladığı enzimlere ihtiyaç vardır. Çinko, vücutta birçok enzimin yapısında bulunur ve RNA ile DNA'nın stabilizasyonunda önemli rol oynar. Çinkonun, DNA'nın düzgün bir şekilde çalışmasını sağlama, prostat bezi ve üreme organlarının düzgün çalışabilmesi için yeterli miktarda alınması gereklidir. Çinko, bağışıklık sistemine, yaraların iyileşmesine, tat ve koku duyusunun oluşmasına, büyüme, gelişme ve hamilelik döneminde çok faydalı olan bir mineraldir. Ayrıca iştah açıcı etkisi de vardır ve sperm hareketliliğini artırmada önemli bir rol oynar. Çinko, güçlü bir antioksidandır ve vücudumuzda bakır-çinko süperoksit dismutaz adlı antioksidan bir enzimin yapısına girerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Çinko, alkolizm, Alzheimer, atopik dermatit, prostat büyümesi, Crohn hastalığı, epilepsi, diyabet, herpes, erkek kısırlığı, grip, cilt bozulması, osteoartrit, adet öncesi sendromu ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıklardan korunma ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan mineraller arasında yer almaktadır. Vücudumuzun günlük çinko ihtiyacı 11-15 mg kadardır. Günlük çinko alımı yaş aralıklarına göre değişiklik gösterir:
Çinkonun Faydalı Olduğu Rahatsızlıklar Büyüme geriliği olan, boyu uzamayan ve kilo alamayan çocuklarda çinko eksikliği olabilir. 5-7 mg çinko takviyesi ile büyüme hızı artmaktadır. Sık enfeksiyona yakalanan kişiler veya çocuklar ile çocuk ishallerinde çinko takviyesi yapılması bu rahatsızlıkları ortadan kaldırabilir. Gebe ve emziren kadınlarda, diyabet hastalarında çinko kaybı çok olur, bu yüzden çinko takviyesi yapılması kişilerin vücut direncini artırır. Sperm sayısı az olan bireylerde kandaki çinko değerlerine bakılarak çinko takviyesi yapılması bu sorunu ortadan kaldırabilir. Bununla birlikte idrar söktürücü ilaç kullananlar, kalsiyum ilacı kullananlar, bol posalı besin tüketenler, bağırsaklarda Crohn ve ülseratif kolit hastalığı olanlar ve sürekli enfeksiyonu olanlar çinko takviyesi yapması oldukça faydalıdır. Günlük çinko dozunu aşmamak gerekir. Fazla çinko alımı bireylerde bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısına sebep olabilir. Çinko İçeren Besinler Çinko hemen hemen her besinde bulunur ancak en çok ıspanak, balık, patates, ceviz, mantar, kuzu eti, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, sığır eti, yoğurt, kabak çekirdeği, susam, arpa, peynir, kepekli ekmek, tavuk, ay çekirdeği, karaciğer, badem, tam tahıl, kuru fasulye, lahana, tahıllarda ve kırmızı ette bulunur. Kırmızı et ve tavuk etinde bulunan çinko daha kolay emilir. 100 gram çiğ ıspanağın günlük çinko ihtiyacının %4'ünü karşılayacak şekilde 0.5 mg çinko içerir. Bir tane orta boy beyaz mantar içinde 0.1 mg çinko içerir. Kuzu etinin 100 gramı yaklaşık günlük çinko ihtiyacının yarısını karşılar. 28 gram sığır eti günlük çinko ihtiyacının %8'ini karşılar. Bir avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının %20'sini karşılar. 100 gram yoğurt, günlük çinko ihtiyacının %6'sını karşılamaya yeter. Burada yazılan besinler çinko içeren besinlerin tamamı değildir ve bazı besinler yüksek kolesterol, yağ ve kalori içerikleri sebebiyle herkese uygun olmayabilir. |